Beautiful Transition – Carolina Wilcke en Reinier Bosch

Stoel SZ 64, neon tekst Future brandt vel, maar Bright hapert: Beautiful Transition is een ontwerp die de essentie van deze tijd treffend pakt. Het ontwerp van Carolina Wilcke (productontwerper, Studio Carolina Wilcke) en Reinier Bosch (designer, Studio Solarix) heeft met de coronacrisis extra lading gekregen door het publiek aan het denken te zetten over de veranderingen: zal dit een mooie kunnen zijn? “Dit is een extra dimensie op de vraag waar wij in onze dagelijks praktijk al mee bezig zijn. Wij onderzoeken hoe schoonheid en het verhalen vertellen met objecten en gebouwen bij kan dragen aan de transitie van steden. We willen allemaal een duurzame en gezonde omgeving voor onze kinderen, en nu voelen we dat nog meer dan voorheen.”

In de zitting en leuning van de stoel zijn zonnecellen verwerkt, die daarmee de neon tekst van energie voorzien. Een beeld op de grens van kunst en design dat je laat nadenken over hoe je op een duurzame manier met objecten kun omgaan. “Martin Visser gaf met zijn meubels als de SZ 64 een gezicht aan de wederopbouw, maar eigenlijk zitten we nu ook in zo’n fase. We moeten over alles opnieuw nadenken. Terwijl Visser design bereikbaar maakte voor een groot publiek, willen wij door het gebruik van slimme materialen duurzaam design voor een groot publiek aantrekkelijk maken.” 

Beautiful Transition is onderdeel van de expositie ‘De slaapbank die ogen opende’, in het Centraal Museum in Utrecht. De opening van de expositie is in verbad met de coronacrisis uitgesteld tot nader orde.