a
a

Gezien in de New York Times: de woonwijk van de toekomst

Studio Solarix gaat bijdragen aan de slimste wijk ter wereld: Brainport Smart District bij de Helmondse wijk  Brandevoort. 

Wat is Brainport Smart District?
Studio Solarix, Cube Architecten, CRA Vastgoed en Kijken Urbanism gaan middels 50 woonhuizen met energieopwekkende gevels hun visie op de stad van de toekomst tonen. Bij de Helmondse wijk Brandevoort wordt deze slimste wijk ter wereld gerealiseerd. Lees meer in het artikel van de New York Times.

Hoe ontwerp je de wijk van de toekomst?
Het uitgangspunt van Studio Solarix was de realisatie van minimaal energie-neutrale woningen waarmee je de energie grotendeels via de gevels opwekt. We onderzochten samen met een ontwerpteam en ontwikkelaar wat de meest optimale stedenbouwkundige layout is van een wijk voorzien van energie-opwekkende gevels. De gevels en oriëntatie van de gevels spelen daarbij een belangrijke rol. Daarnaast keken we in hoeverre we repetitie konden krijgen in de Solarix gevelpanelen, zonder dat het een monotoon architectonische opzet wordt. Uiteraard is dit gehele plan zodanig onderbouwd dat het de investering in duurzaamheid en de toekomst verantwoord.

Hoe we dat gaan doen met energieopwekkende zonnegevels?
De Studio Solarix solar facade vormt het leidende principe in het ontwerp. Het concept is om prefab elementen te gebruiken om zo een systeem te ontwikkelen waar verschillende woningtypes mee kunnen worden gerealiseerd. Met het ontwerp streven we naar het minimaliseren van de uitputting van hulpbronnen (duurzame materialen en verlichting, recyclebaar) en maximaliseren van de potentie (duurzame energie, data).

Lees meer over het project Brainport Smart District.

 

Neem contact op
Reinier Bosch
[email protected] +31(0)644 97 60 94
Marloes van Heteren
[email protected] +31(0)644 97 60 94