Nieuws.

Mat zwarte zonnepanelen voor hoofdkantoor Adyen

Jun 20, 2022

In het hart van Amsterdam wordt het lege warenhuis van Hudson’s Bay omgebouwd tot het nieuwe hoofdkantoor van online-betaalplatform Ayden. De mat zwarte zonnepanelen zijn speciaal ontworpen door Solarix, als onderdeel van de verduurzaming van dit monumentale pand.

Mat zwarte zonnepanelen op het dak - Solarix

Adyen laat de twee vrijgekomen Rokin nieuwbouwpanden en de monumentale Vleeshal erachter herontwikkelen in samenwerking met aannemer Van Wijnen, interieurbureau Tank en architectenbureau Rijnboutt, projectorganisatie SGS, vastgoedbeheerder CBRE en technisch dienstverlener ENGIE.

Circulair bouwen

Bij de herontwikkeling van het monumentale pand staat de duurzame en circulaire visie van Adyen centraal, welke goed aansluit op de visie van Solarix om de energietransitie te versnellen.

Zo is een van Adyen’s belangrijkste wensen om de reeds aanwezige materialen zo maximaal mogelijk te gebruiken. Volgens vestigingsdirecteur Wesly Verhaert gaat Adyen “voor het BREEAM-certificaat Very Good tot Excellent, een kwaliteitslabel voor minimale milieu-impact tijdens de bouw en de operationele fase daarna.’

Naast het hergebruiken van materialen zocht Adyen tevens naar de mogelijkheid om energie op te wekken met één van de drie nieuwe kantoorpanden. Roy Leegwater, projectleider bij ENGIE Services West, vertelt: “Door zonnepanelen te plaatsen en de restaurantkeuken anders te ontwerpen, worden Rokin 49 en de Vleeshal gasloze gebouwen.”

Gezien de monumentale natuur van de panden, zoals de oude Vleeshal, zijn reguliere dak zonnepanelen echter geen optie. Architect Rijnboutt en opdrachtgever ENGIE kozen dan ook voor een esthetische oplossing met de design zonnepanelen van Solarix.

  Mat zwarte zonnepanelen voor hoofdkantoor Adyen - Solarix

  Onderzoek naar mat zwarte zonnepanelen

  Mat zwarte zonnepanelen voor hoofdkantoor Adyen - Solarix

  Mat zwarte zonnepanelen die energie opwekken en qua kleur matchen met de antracietgrijze dakpannen van de voormalige Vleeshallen.

  Esthetische verduurzaming met zwarte zonnepanelen

  De duurzame en circulaire visie van Adyen sluit perfect aan bij onze eigen visie, maar als Solarix voegen we daar ook een  esthetische dimensie aan toe. Samen met architect Rijnboutt is besloten om niet voor ‘reguliere’ zwarte zonnepanelen te gaan, maar voor een kleur die opgaat in de huidige dakbedekking. Solarix heeft dan ook speciaal voor het Adyen hoofdkantoor mat zwarte energieopwekkende zonnepanelen ontwikkeld die qua kleur matchen met de antracietgrijze dakpannen.

  De esthetische kleuropdracht was niet de enige mooie design uitdaging, want we zijn ook aan de slag gegaan met de maatvoering van de panelen. Deze moesten namelijk overeenkomen met de stramienmaten van het aanwezige raamwerk. Speciaal hiervoor heeft Solarix dan ook een specifieke maatvoering voor de zonnepanelen ontwikkeld.

  Vanuit circulariteit en duurzaamheid worden de oude kantoorpanden optimaal getransformeerd voor het Adyen hoofdkantoor en krijgen ze door Solarix energieopwekkende zonnepanelen die niet alleen effectief zijn, maar ook een extra design dimensie aan het oude monumentale pand geven.

  Bekijk voor meer informatie ook aannemer Van Wijnen, interieurbureau Tank en vastgoedbeheerder CBRE.

   

  Mat zwarte zonnepanelen voor hoofdkantoor Adyen - Solarix

  Bij dit project is voor het eerst onze standaard paneel maat 600 x 1290 mm toegepast. 

  Mat zwarte zonnepanelen voor hoofdkantoor Adyen - Solarix

  Het mat zwarte paneel is bedrukt met een fijn mazig patroon in antrachiet.

  Zwarte zonnepanelen van dichtbij - Solarix

  Specifiek voor dit project is gekozen voor een montage systeem met een technische uitstraling die in kleur aansluit bij de panelen. 

  Mat zwarte zonnepanelen voor hoofdkantoor Adyen - Solarix
  Solarcheck.

  Benieuwd naar de mogelijkheden van Studio Solarix gevelpanelen
  in jouw nieuwbouw of bestaande bouw project?
  Doormiddel van onze vrijblijvende Solarcheck geven wij inzicht in
  de mogelijkheden en verwachte energieopbrengst.

  Bekijk de collecties in gebruik

  Ontdek onze collectie