Blog.

Interview Aukje Kuijpers: De solar design gevel bij Kuijpers in Helmond

Jul 20, 2022

Wie had ooit kunnen denken dat een grapje zou uitmonden in een wereldwijde primeur van de solar designgevel? Het kantoor van Kuijpers in Helmond is in 2018 voorzien van de eerste interactieve, energie-opwekkende designgevel ter wereld van Solarix.

solar design gevel kuijpers helmond

Algemeen Directeur Aukje Kuypers vertelt dat zij het potentieel zag van een energieopwekkende en lichtgevende gevel voor één van de kantoorpanden van Kuijpers in Helmond. Dit alles naar een idee van de Solarix oprichters Marloes van Heteren en Reinier Bosch waarbij een geïntegreerd concept het mogelijk maakt om energie op te wekken en tegelijkertijd meer identiteit en uitstraling aan een gebouw geeft.

 “Ze hadden een object nodig dus ik maakte het grapje dat ze wel wat vierkante meters mochten gebruiken om de buitenkant van het kantoor een duurzaam en fraai visitekaartje te geven.”

Het gevolg? De eerste interactieve, energieopwekkende designgevel ontwikkelt door Solarix in samenwerking met Kuijpers, Kameleon Solar en Sorba en met steun van SPARK Campus en de gemeente Helmond.

  slimme steden
  solar design gevel kuijpers helmond

  Waar kwam de interesse voor de solar designgevel vandaan?

  Kuypers geeft aan dat er al eerder was nagedacht om gevels te gebruiken voor energieopwekking. Immers, in de gebouwde omgeving zijn er heel veel vierkante meters muur beschikbaar. Daarnaast zijn duurzame oplossingen voor de Kuypers familie een standaard mindset. Voor haar en enkele andere was de oplossing van Solarix dan ook een logische gedachte, maar de standaard in de markt was het (nog) niet.

  “Het unieke aan de solar designgevel van Solarix is dat het een pand echt iets extra’s geeft. Duurzaam en functioneel hoeft niet lelijk te zijn, het design ziet er gewoon schitterend uit.”

  Kuypers werd dan ook vooral enthousiast door de eigenheid en het karakter van het product. Daarnaast gelooft ze er ook in dat mooi gemaakte producten langer goed blijven.

   

  solar design gevel kuijpers helmond

  Hoe kwam het idee van LED verlichting tot stand?

  De gebouwde omgeving neemt in feite een stuk van de natuur weg, vertelt Kuypers. Door in de gevel LED verlichting mee te nemen dat meebeweegt met de omgeving wordt dat stukje weer teruggebracht. “De gevel is in feite een schil die meebeweegt en de zonnecellen die worden gebruikt om energie op te wekken zijn te herleiden naar fotosynthese op de bladeren van bomen.”

  De LED verlichting communiceert daarnaast met de omgeving omdat het gekoppeld is aan data van het KNMI. Hierdoor kan het bijvoorbeeld meekleuren met het avondrood. Een extraatje waardoor het weersverandering kan simuleren en daarmee communiceert met de omgeving.

  Levert een solar designgevel dan echt energie op?

  De designgevel levert zoveel energie op dat het de volledige verlichting van het pand voorziet als iedereen aanwezig is. Een energieproductie die gelijk staat aan drie woonhuizen. Daarnaast is er ook gemeten dat de solar designgevel een toegevoegde waarde heeft ten opzichte van dak zonnepanelen, omdat een gevel in de winterperiode bij lagere zon ook nog steeds energie kan produceren.

  Het was ook de investering waard! Er had gekozen kunnen worden voor een goedkopere oplossing zoals het verven van de gevel, of een nog duurdere oplossing zoals het bekleden van de gevel. Naast dat deze beide niets duurzaams en energetisch opleveren, is er een groot cruciaal verschil dat tot nadenken aanzet om te investeren:

  “Een zonnepanelen-gevel wekt energie op en heeft dus een terugverdientijd waar je andere oplossingen afschrijft en niet terugverdient.”

  Daarnaast zetten we de gevel ook in voor communicatie doeleinden. Zo kleurt de gevel bijvoorbeeld oranje als we mee doe naan ‘Orange the world’ waarin wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen of kleurt het mee met carnaval in alle kleuren van de regenboog. Zo het de gevel ook een verbindend element richting maatschappelijke thema’s.

  Zijn design zonnepanelen gevels dan de toekomst?

  Kuypers vindt van wel, omdat ze ziet dat mensen steeds bewuster en duurzamer acteren, ook in de gebouwde omgeving. Ze gelooft dan ook echt in het product en de visie van Solarix na de succesvolle en transparante samenwerking.

  “Voor de energietransitie waar we nu in zitten zijn dergelijke innovaties en ontwikkelingen nodig en het feit blijft dat solar design gevelpanelen niet alleen mooi zijn, maar ook energie opwekken en integreren met de omgeving.”

  Bekijk het Kuijpers gebouw in onze projecten >

  solar design gevel kuijpers helmond
  solar design gevel kuijpers helmond
  Solarcheck.

  Benieuwd naar de mogelijkheden van Studio Solarix gevelpanelen
  in jouw nieuwbouw of bestaande bouw project?
  Doormiddel van onze vrijblijvende Solarcheck geven wij inzicht in
  de mogelijkheden en verwachte energieopbrengst.

  Bekijk de collecties in gebruik

  Ontdek onze collectie