Hoe werkt het
Vraag een SolarCheck aan

Het eerste vrijblijvende advies op een project met een inschatting hoeveel energie jouw gevel kan opwekken in een jaar.

Collecties
Bekijk alle kleuren en collecties

Een snoepwinkel van kleuren en mogelijkheden voor de gevel.

Standaard afmetingen zonnepanelen voor op gevel | Solarix
Afmetingen

Ideale afmetingen zonnepanelen voor op gevels

Naadloze integratie met 4 standaard modulematen – óf maatwerk. Verschillende afmetingen zonnepanelen om het verduurzamen in de bouw eenvoudig, snel en vooral mooi te maken.

4 standaardformaten zonnepanelen met een optimale cel-indeling die aansluiten bij modulebouw.

De standaardisering van de Solarix panelen maakt het mogelijk om energieopwekkende gevels te realiseren. Zo biedt Solarix een serie standaardafmetingen voor zonnegevels die aansluiten bij modulebouw. Deze panelen zijn ontwikkeld met een optimale cel-indeling voor meer rendement tegen lagere investeringskosten. Zó is Solarix een mooi en duurzaam alternatief voor elke andere hoogwaardige gevelbekleding.

Voordelen standaardmaat zonnepanelen voor de gevel

Hoge opbrengst

De standaard panelen zijn ontwikkeld met een optimale cel-indeling per m² en zorgen daardoor voor een maximale opbrengst op de gevel.

CO2-reductie

Optimale integratie van zonnecellen draagt bij aan meer CO2-reductie per paneel en kan daardoor een grote bijdrage leveren voor de duurzaamheidseisen van elk gebouw.

Vaste maten

De afmetingen van de zonnepanelen sluiten perfect aan bij de module maatvoering in de bouw. Hierdoor kan iedere architect en (gevel-)bouwer direct aan de slag met intekenen van de panelen in de gevel.

Kostenefficiënt

Standaardmaat panelen zijn makkelijk te integreren door de lagere opstart- en ontwikkelkosten in verhouding tot maatwerk panelen. Dit is de ideale businesscase voor zonnepanelen op de gevel.

Opwek standaard zonnegevelpanelen

 • 590 x 1190 mm
  178 Wp/m² zwart en 134 Wp/m² gemiddeld in kleur.

 • 590 x 1790 mm
  189 Wp/m² zwart en 142 Wp/m² gemiddeld in kleur.

 • 890 x 890 mm
  196 Wp/m² zwart en 147 Wp/m² gemiddeld in kleur.

 • 890 x 1790 mm
  191 Wp/m² zwart en 144 Wp/m² gemiddeld in kleur.

Boven benoemende opbrengsten zijn een indicatie bij optimale oriëntatie van de panelen en opbrengsten van kleuren en designs kunnen uiteenlopen.

Antraciet grijs zonnepaneel voor op de gevel | Solarix
Design zonnepanelen | Optopper Buurtboost | Solarix

Aan de slag met Solarix standaard panelen? Download direct alle informatie en teken modellen

Brochures

Technische tekeningen

Maatwerk voor optimale integratie van zonnepanelen in toonaangevende architectuur of duurzame herontwikkeling

Voor architecten bieden we een traject op maat waarin we samen de zonnegevel ontwikkelen die naadloos aansluit bij het project. Ons projectteam bekijkt op basis van IFC modellen de meest logische oplossing voor pv-integratie in de gevel. Hierbij onderzoeken we waar het meeste zonlicht te oogsten is, waar dummy panelen kunnen aanvullen en waar detailoplossingen het beeld compleet kunnen maken.
Neem contact met ons op voor advies over integratie in jouw project
Afmetingen maatwerk zonnepanelen voor de gevel | Solarix

Wat is de optimale zonnecel-integratie bij maatwerk zonnegevels.

Solarix zonnepanelen voor de gevel zijn glas/glas-panelen waartussen de zonnecellen zijn ingekapseld. De grootte en de hoeveelheid van de zonnecellen bepaalt de optimale maatvoering van een paneel en de uiteindelijke opwek. Per project bekijken we wat de gewenste maatvoering van de zonnepanelen kan worden. Hierbij zoekt het Solarix engineeringteam naar een optimale dekking van de cellen in de panelen en dekkingsgraad over de gehele gevel. Soms komt het voor dat het gewenste paneel formaat afwijkt van de zonnecel dekkingsgraad en ontstaat er ‘dode ruimte’, wat leidt tot een lagere vermogensdichtheid (Wp/m²) van de totale gevel. 

Een paar spelregels voor maatvoering maatwerk panelen:

 • De optimale maximale afmeting van een gevelpaneel is 2 m²
  Afmetingen groter dan 2 m² kunnen een meerprijs opleveren in verband met de complexiteit van productie, montage (gewicht) en transport. 

 • Maximale afmetingen zijn 4200 x 2300 mm
  Echter, de maximale afmetingen is zeer complex om te produceren en te monteren. Intekenen van pv-panelen groter dan 2 m² adviseren we pas te doen na overleg met ons engineeringteam.

 • Minimale afmeting is 246 x 398 mm.
  Bij kleinere panelen als opvulstukken voor een zonnegevel wordt vaak ook gekozen voor niet actieve ‘dummy’ panelen. 

 • Zonnecel-integratie, schaduwval op de gevel en het elektrische plan van de gevel hebben invloed op de maatvoering. 

Wat betekent schaduw voor gevelzonnepanelen en de maatvoering?

In sommige projecten is er sprake van schaduw. Soms zodanig dat een deel van het zonnepaneel in de schaduw valt en een ander deel niet. Dit kan grote nadelige gevolgen hebben voor de opbrengsten van de panelen. Voor optimale prestatie van de panelen wordt een gevel ontworpen waarbij geen schaduwval kan ontstaan op de zonnepanelen. Als dit het geval is, kan Solarix in een vroeg stadium meedenken over het elektrische ontwerp van de zonnepanelen en het totale ontwerp van het gebouw en de gevels. Spelen met maatvoering en aanvullende niet-actieve ‘Dummy panelen’ kunnen bijdragen aan een mooi gevel ontwerp. 

Welke invloed heeft het elektrische plan van de gevel op de maatvoering?

Tot slot bepalen paneelgrootte en elektrische configuratie samen de elektrische parameters van het zonnepaneel. En laatstgenoemde heeft weer effect op de keuze van omvormers, micro-omvormers of optimizers. De elektrische zonnepaneel parameters moeten namelijk aansluiten bij de karakteristieken van deze apparaten en het totaal van de gevel. 

Hoekoplossingen maatwerk zonnepanelen voor gevels | Solarox

Dummy panelen

Voor optimale aansluiting van zonnepanelen in het gevelontwerp kunnen voor kleine maten, op plekken met permanente schaduw en voor weinig herhalende maten gebruik worden gemaakt van niet-actieve passtukken. Deze dummy panelen zijn esthetisch gelijk aan actieve panelen, maar bevatten geen zonnecellen en zijn daardoor financieel voordeliger. 

Niet rechthoekige panelen als passtukken zijn mogelijk en worden als dummy panelen aangeboden. 

Intekenen maatwerk zonnepanelen gevel | Solarix

Het Solarix team denkt mee in gevel engineering en optimalisaties

In elke fase van het vormgeven van zonnegevels kan het Solarix engineering team een waardevolle bijdragen leveren. Wij denken mee in maatvoering, schaduwval, opbrengsten, optimalisaties en in het elektrische plan van de panelen op de gevel.
Neem contact op voor maatwerk integratie

Kleuren en designs

Onze collecties bieden een breed scala aan kleuren en designs om uit te kiezen. Voor architecten bieden we een traject op maat waarin we samen een ontwerp ontwikkelen dat perfect aansluit bij het project. Dit kan een ontwerp zijn op basis van de collecties of een uniek ontwikkeld patroon.

Maatwerk ontwerp zonnegevels | Solarix

Welke afmetingen zonnepanelen kunnen worden geïntegreerd in de gevel van jouw gebouw?

Veelgestelde vragen over zonnegevels

Lees alle veelgestelde vragen

Middels een intake komen we graag met je in gesprek om een eerste inschatting te geven over de toepassingsmogelijkheden van onze zonne-gevelpanelen voor jouw project. Dit kan in onze showroom in Weesp, bij jou op kantoor of op locatie, of we plannen een online afspraak in. We zullen samen jouw project bekijken en de details van onze gevelsystemen doornemen. Vervolgens kunnen we eventueel een vrijblijvende Solarcheck voor het project maken waarmee je inzicht krijgt in de potentiële energieopwekking van de gevels en de businesscase.

De volgende stap is een SolarScan. Dit is een betaalde vooropdracht waarbij we gedetailleerd uitzoeken hoe onze panelen geïntegreerd moeten worden in de gevel. Denk aan; detaillering, afmetingen, onderzoek naar optimalisatie mogelijkheden, uitgebreide bezonningsstudie incl. schaduwval, en voorstel montagesysteem. Neem contact op met onze accountmanagers of bel 020-2440641 voor het inplannen van een intake.

Een Solarix zonnegevel is een geventileerd systeem en is vrijwel in alle gevels te integreren. In de meeste gevallen kan dat met het Solarix montagesysteem, zoals voor een gevelbouwer van houtskeletbouw of staal, sandwichpanelen, beton en baksteen. Ook kunnen de zonnegevelpanelen verwerkt worden in bijvoorbeeld vliesgevels, in dat geval zonder het Solarix montagesysteem. Dit soort toepassingen vereisen echter de nodige engineering en uitwerking.

Ons gevelsysteem is uitermate geschikt voor nagenoeg elke gevel in nieuwbouw en renovatie. Mogelijke achterconstructies zijn: HSB-elementen, aluminium, metselwerk, beton, carriersandwich-panelen. Onze pv-panelen kunnen ook geplaatst worden in een frame of vliesgevel van derden.

Voor meer details verwijzen we je door naar onze montagehandleidingen, die kan je hier downloaden.

Er wordt geadviseerd horizontale stroken te monteren. Werk van beneden naar boven. Dit is echter niet noodzakelijk, onze panelen kunnen ook in andere volgorde geplaatst worden. Belangrijk is wel dat de panelen gekoppeld worden door een gecertificeerd E-installateur. Voor meer details kan je onze montagehandleiding hier downloaden.

Download hier direct onze catalogus

Download hier direct datasheets

Download hier direct montage-handleidingen