Hoe werkt het
Vraag een SolarCheck aan

Het eerste vrijblijvende advies op een project met een inschatting hoeveel energie jouw gevel kan opwekken in een jaar.

Collecties
Bekijk alle kleuren en collecties

Een snoepwinkel van kleuren en mogelijkheden voor de gevel.

Ontdek specifieke kleuren

Zonnepanelen voor beschermd stadsgezicht, monument of erfgoed

Beschermde stadsgezichten en dorpsgezichten vertegenwoordigen een rijke geschiedenis en cultureel belang. Het is essentieel om deze structuren te behouden, terwijl we tegelijkertijd streven naar een duurzame toekomst. Zonnepanelen voor beschermd stadsgezicht, monument of erfgoed kunnen hierbij een belangrijke rol spelen, maar de uitdaging is om deze te integreren zonder afbreuk te doen aan de esthetische waarde van de gebouwen.

Joep Oudendijk, specialist in duurzame energie-oplossingen voor erfgoed en monumenten bij Solarix, benadrukt dat eigenaren zich bewust moeten zijn van het langdurige proces en de vergunningsaanvragen die hierbij komen kijken. "Het is een lang traject," zegt Joep, "maar met de juiste aanpak en materialen, zoals terracotta zonnepanelen, is het absoluut mogelijk om duurzame energie te integreren zonder de esthetiek van historische gebouwen aan te tasten.”

Terracotta zonnepanelen beschermd stadsgezicht of monumenten en erfgoed | Terracotta solar panels protected cityscape or monuments and heritage | Solarix
Terracotta zonnepanelen beschermd stadsgezicht of monumenten en erfgoed | Terracotta solar panels protected cityscape or monuments and heritage | Solarix

Hoe behoud je esthetiek met terracotta zonnepanelen op een beschermd stadsgezicht of monument?

Gemeentelijke monumenten, rijksmonumenten, provinciale monumenten en ander erfgoed zoeken naar manieren om hun gebouwen te verduurzamen zonder de historische uitstraling te verliezen. Joep Oudendijk benadrukt dat de kleur en textuur van de zonnepanelen perfect moeten aansluiten bij de bestaande dakpannen: "De grootste vereiste is kleurbehoud. Wij ontwikkelen daarom terracotta zonnepanelen voorzien van een keramische print met anorganische pigmenten die niet verkleuren. Deze panelen integreren naadloos zonder af te doen aan de historische uitstraling van het gebouw.”

Het montagemateriaal moet ook in kleur zijn om een harmonieuze uitstraling te waarborgen. Solarix werkt nauw samen met partners zoals Van der Valk Solar om gekleurd montagemateriaal standaard aan te bieden, wat essentieel is voor het behouden van de esthetiek van beschermde stadsgezichten. Bovendien biedt Solarix samples van de terracotta zonnepanelen aan, zodat eigenaren en woningcorporaties de panelen kunnen bekijken en testen voordat ze een definitieve beslissing nemen. Daarnaast is het ook mogelijk om slechts één paneel af te nemen, in plaats van grote oplages. De terracotta zonnepanelen zijn op voorraad en passen op elk Europees montagesysteem en doen daarbij niet af aan conventionele panelen.

Eigenaren van panden kunnen kiezen voor terracotta zonnepanelen voor beschermde stadsgezichten, dorpsgezichten, monumenten en erfgoed. Ze genieten daarmee van duurzame energieoplossingen zonder concessies te doen aan de esthetische integriteit van hun gebouwen.

Esthetisch én een hoog rendement

Joep wijst op de toegevoegde waarde van terracotta zonnepanelen ondanks een lichte prestatieafname vergeleken met conventionele zonnepanelen: "Wat je inlevert aan efficiëntie wordt ruimschoots gecompenseerd door de esthetische waarde die behouden blijft. Geen panelen is geen besparing. Wij maken de weg vrij om op een esthetische wijze zonder afbreuk te doen aan een prachtige woning of pand toch zonnepanelen te kunnen installeren en de energiekosten omlaag te brengen."

De terracotta zonnepanelen van Solarix, met een vermogen van 355 Wattpiek per paneel, bieden een uitstekende balans tussen esthetiek en efficiëntie. Ze zijn ontworpen om perfect te integreren met bestaande dakpannen en behouden hun kleur en duurzaamheid, vergelijkbaar met onze gevelpanelen die 30-40 jaar meegaan. "Wil je verduurzamen, dan zit je vast aan kleur, en die kleur moet zo goed mogelijk aansluiten bij de kleuren van het dak en dus vaak terracotta," aldus Joep.

Terra-5 | Terracotta zonnepaneel | Solarix
Joep Oudendijk met terracotta zonnepaneel Terra-5 | Joep Oudendijk with Terracotta solar panel Terra-5 | Solarix

Beschermd stadsgezicht in Arnhem

Geen enkel beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht is hetzelfde, wat betekent dat elke locatie specifieke eisen en uitdagingen kent. Een uitstekend voorbeeld van hoe terracotta zonnepanelen met succes zijn toegepast in een beschermd stadsgezicht, is te vinden in Arnhem. Hier werden onze terracotta zonnepanelen geïntegreerd op een historisch pand, waarbij zowel de duurzame als esthetische waarden werden behouden. Door nauw samen te werken met lokale erfgoedcommissies en gebruik te maken van gekleurd montagemateriaal, slaagden we erin om de zonnepanelen naadloos te laten aansluiten op de bestaande dakpannen. Volgens Joep: "Bij projecten zoals in Arnhem hebben we zelfs de hele onderste rails mee laten kleuren om een harmonieuze uitstraling te waarborgen."

Het Arnhemse project toont ook de bredere impact die duurzame initiatieven kunnen hebben. Zoals benadrukt in een artikel van PlatformE, heeft dit project niet alleen bijgedragen aan de verduurzaming van een historisch pand, maar ook een positieve sociale en ecologische impact gehad. Solarix werkte hiervoor samen met Social Energy om duurzame energieoplossingen te combineren met sociale initiatieven. Dit project in Arnhem laat zien hoe lokale betrokkenheid en samenwerking met gemeenschappen kunnen leiden tot grotere maatschappelijke voordelen, en dient als een inspirerend voorbeeld van hoe duurzame technologie en sociale verantwoordelijkheid hand in hand kunnen gaan om een bredere impact te creëren.

Praktische gids voor vergunningsaanvraag van zonnepanelen voor beschermd stadsgezicht

Het installeren van terracotta zonnepanelen op panden in beschermde stadsgezichten en dorpsgezichten vereist een vergunningsaanvraag. “Eigenaren moeten echt rekening houden met het vergunningsproces en de mogelijk lange doorlooptijd. De regels en vergunningsvereisten verschillen per gemeente en welstandscommissie, dus het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn en tijdig te beginnen met de voorbereidingen," benadrukt Joep.

Het vergunningsproces kan variëren van vier tot zes maanden en omvat verschillende fasen, waaronder een wachtperiode voor beoordeling en publicatie waarin mensen bezwaar kunnen maken. Steeds meer gemeenten hanteren ook specifieke eisen voor nieuwbouw, zoals het verbod op zwarte zonnepanelen op terracotta daken. Dit benadrukt het belang van kleurbehoud en esthetische integratie bij de keuze van zonnepanelen. Hier is alvast een praktische gids om het vergunningsproces goed voor te bereiden:

1. Voorbereiding:

  • Verzamel informatie over het gebouw: Noteer de historische status en beschermingscategorie van het beoogde pand. Dit kan variëren van gemeentelijk monument tot rijksmonument en beschermd stads- of dorpsgezicht.

  • Onderzoek de lokale regelgeving: Controleer de voorwaarden voor zonnepanelen op panden in beschermde stadsgezichten en dorpsgezichten. Sommige gemeenten hebben specifieke eisen voor de plaatsing en zichtbaarheid van zonnepanelen.

2. Consultatie:

  • Neem contact op met de lokale erfgoedcommissie: Begrijp de vereisten en beperkingen die gelden voor de specifieke locatie. De erfgoedcommissie kan advies geven over de esthetische en technische eisen.

  • Raadpleeg een erkende installateur: Kies een installateur met ervaring in beschermde stadsgezichten en monumenten. Zij kunnen helpen bij het voorbereiden van een aanvraag en het waarborgen dat de installatie voldoet aan de regelgeving.

3. Documentatie:

  • Bereid gedetailleerde plannen voor: Deze moeten de locatie en esthetische integratie van de terracotta zonnepanelen beschrijven. Zorg ervoor dat de plannen duidelijk laten zien hoe de panelen worden geïntegreerd met de bestaande dakstructuur.

  • Voeg visuele hulpmiddelen toe: Gebruik foto’s en simulaties om te illustreren hoe de zonnepanelen eruit zullen zien na installatie. Dit helpt om een visuele voorstelling te geven aan de beoordelende instantie.

4. Vergunningsaanvraag:

  • Dien de aanvraag in: Gebruik het standaardformulier van het Omgevingsloket online of de website van een gemeente. Zorg ervoor dat alle benodigde documentatie is bijgevoegd.

  • Wees bereid om aanvullende informatie te verstrekken: De gemeente kan om extra details vragen. Zorg voor beschikbaarheid om deze snel aan te leveren om vertragingen te voorkomen.

5. Installatie:

  • Werk samen met een gecertificeerde installateur: Dit zorgt ervoor dat de installatie voldoet aan alle wettelijke en technische eisen. Een ervaren installateur weet hoe om te gaan met de specifieke eisen van beschermde stadsgezichten.

Door deze stappen te volgen en goed voorbereid te zijn, kan je ervoor zorgen dat de vergunningsaanvraag én installatie van terracotta zonnepanelen op een pand in een beschermd stadsgezicht, monument of erfgoed soepel verloopt.

Terracotta zonnepanelen monumenten, beschermd stadsgezicht of erfgoed | Terracotta solar panels monuments, protected cityscape and heritage | Solarix
Terracotta zonnepanelen monumenten, beschermd stadsgezicht of erfgoed | Terracotta solar panels monuments, protected cityscape and heritage | Solarix

Ondersteuning door installateurs

Bij het verduurzamen van panden in beschermde stadsgezichten en dorpsgezichten is samenwerking met gespecialiseerde partijen essentieel. Erkende installateurs en leveranciers spelen een cruciale rol in het soepel laten verlopen van het installatieproces en bieden waardevolle ondersteuning bij de vergunningsaanvraag. "Goede installateurs begeleiden eigenaren door het vaak complexe vergunningsproces," zegt Joep Oudendijk.

Installateurs helpen eigenaren met het maken van gedetailleerde tekeningen voor de gemeente, inclusief legplannen voor de plaatsing van terracotta zonnepanelen. Door nauw samen te werken met ervaren installateurs, kunnen eigenaren van panden in beschermde stadsgezichten en dorpsgezichten verzekerd zijn van een verantwoorde aanpak bij de installatie van terracotta zonnepanelen.

Ook zonnepanelen op monument of erfgoed? Het kan!

Terracotta zonnepanelen bieden een unieke kans om panden in beschermde stadsgezichten en dorpsgezichten, monumenten of erfgoed te verduurzamen zonder concessies te doen aan hun historische esthetiek. Deze innovatieve oplossingen ondersteunen een groenere toekomst terwijl ze de culturele integriteit van erfgoedlocaties behouden. Gespecialiseerde installateurs kunnen ondersteunen bij de vergunningsaanvraag en bijdragen aan een goede integratie van de zonnepanelen op een dak.

Bij Solarix leggen we de nadruk op esthetiek en helpen we bij het esthetisch in stand houden van het stadsgezicht en het dorpsgezicht. Wij willen een partner zijn die continu bezig is met productontwikkeling om de best mogelijke oplossingen te bieden voor historische gebouwen. Onze terracotta zonnepanelen zijn ontworpen om perfect te integreren met bestaande dakpannen, zodat de historische uitstraling behouden blijft.

Hulp nodig bij de vergunningsaanvraag of meer informatie over onze terracotta zonnepanelen?

Neem contact met ons op om gekoppeld te worden aan een installatiepartner bij jou in de buurt voor professioneel advies en ondersteuning bij de vergunningsaanvraag en installatie.

Solarix terracotta zonnepaneel Terra-5 | Solarix terracotta solar panel Terra-5 | Solarix
Joep Oudendijk | Accountmanager gevel en dak | Solarix

Over Joep Oudendijk

Deze blog kwam tot stand met input van Joep Oudendijk. Als accountmanager zonnegevels en daken bij Solarix brengt Joep zijn ervaring in duurzaamheid en innovatie. Hij werkt samen met klanten aan duurzame en esthetisch verantwoorde oplossingen voor gebouwen.
Lees meer over Joep en ons team

Meld je hier aan om het laatste Solarix-nieuws, project updates en recente technische ontwikkelingen in de solar-industrie te ontvangen.