Hoe werkt het
Vraag een SolarCheck aan

Het eerste vrijblijvende advies op een project met een inschatting hoeveel energie jouw gevel kan opwekken in een jaar.

Collecties
Bekijk alle kleuren en collecties

Een snoepwinkel van kleuren en mogelijkheden voor de gevel.

Ontdek specifieke kleuren
De zonnekever | energie opwekken in het landschap | Solarix

De Zonnekever

2022
Klant
AORTA, vijf gemeenten in de Lopikerwaard, PARK en MooiSticht, mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Locatie
Lopikerwaard
Type
Ontwerpend onderzoek
Project team
DS Landschapsarchitecten, Solarix, Theo Heldens

Het project

In het kader van het ontwerpend onderzoek ‘Landschap van verlangen’ naar energielandschappen in de Lopikerwaard, zijn vier ontwerpteams aan de slag gegaan om voor twee studiegebieden met innovatieve ideeën voor zonnevelden te komen. Voor het landschap van verlangen zijn we aan de slag gegaan in een multidisciplinair team van DS landschapsarchitecten, Solarix en Theo Heldens, en kregen als energievraagstuk om na te denken over de Oeverwallen. 

Daarmee ontstond ‘De Zonnekever’ een lichtgewicht en eigenzinnig energieopwekkend element dat zich schikt naar landschappen en seizoenen. 

“Op zoek naar een vorm die past bij een samenleving die nu al op zoek is naar oplossingen in permacultuur, lokale productie, hernieuwbare materialen en gedeeld eigenaarschap.”

DS landschapsarchitecten
De zonnekever | energie opwekken in het landschap | Solarix

Solarix panelen

De Zonnekever bestaat uit een lichtgewicht circulaire basis waar zonnecellen in zijn geïntegreerd. Deze wordt voorzien van een gekleurde Solarix zonnefilm. De ontworpen kleur past prachtig in diverse landschappen en roept een heel ander gevoel op dat de traditionele zwarte zonnevelden. 

De zonnekever verplaatsing | energie opwekken in het landschap | Solarix
De zonnekever | energie opwekken in het landschap | Solarix

Proces

Het concept voor De Zonnekever is ontstaan vanuit de samenwerking met DS landschapsarchitecten en Theo Heldens. Solarix heeft input gegeven op de technologie, de circulariteit, maakbaarheid en kleurtechnologie.

Team samenstelling: DS landschapsarchitecten, Solarix, Theo Heldens, en inbreng van Stijn Dries

Klant: AORTA, vijf gemeenten in de Lopikerwaard, PARK en MooiSticht, mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

De zonnekever strokenteelt | energie opwekken in het landschap | Solarix

Meer over het project

In het kader van het ontwerpend onderzoek ‘Landschap van verlangen’ naar energielandschappen in de Lopikerwaard gingen vier ontwerpteams aan de slag om innovatieve ideeën te bedenken voor zonnevelden voor twee studiegebieden. Het betreft veengebieden ten noorden van Oudewater en de oevers van de Hollandsche IJssel ten noorden van IJsselstein. Beide gebiedstypen hebben hun eigen structuur en karakter en vragen om een aparte aanpak. De resultaten van het onderzoek dienen tevens als inspiratie voor soortgelijke gebieden in Nederland. Voor het landschap van het verlangen gingen we aan de slag in een multidisciplinair team van DS landschapsarchitecten, Solarix en Theo Heldens, en kregen we de kans om na te denken over de Oeverwallen als energievraagstuk.

Tijdelijk en eigenzinnig energieopwekkend element

De komende jaren zien we dat er ruimte ontstaat op de dijken door de verschuiving van veevoer naar voedselproductie voor de mens. In dit nieuwe akkerland beweegt ‘de Zonnekever’ als tijdelijk en eigenzinnig energieopwekkend element mee met de seizoenen en jaren. De Zonnekever past daarmee in de wens om een kleinschalig en gevarieerd recreatielandschap in stand te houden tot dat een nieuwe generatie geïntegreerde energieopwekking zich aandient.

Energieproblematiek dijken

De plaatsing van de huidige generatie zonnepanelen biedt een technische oplossing voor het energievraagstuk in de regio, maar geen meerwaarde voor het landschap en omwonenden. Het landschap op de dijken is kleinschalig, gevarieerd en een populaire bestemming voor vakantiegangers. Het decor wordt vooral bepaald door veehouders. De paden liggen tussen veeweiden en akkers voor de veevoerproductie. De huidige zonnepanelen worden geproduceerd in China, ver weg en onder onbekende werkomstandigheden. Het zonnepaneel bestaat uit zonnecellen tussen glasplaten, bevestigd op een stevig aluminium frame met een betonnen fundering. Ze zijn stijf en gericht op het zuiden. Een ondoordringbaar hek omringt het veld. Eronder wordt langzaam groeiend gras gezaaid.

‘Gezond’ en lokaal geproduceerd.

Wat ons betreft past binnen de kade een zonnepaneel dat ‘gezond’ en lokaal geproduceerd is. Bovendien biedt het flexibiliteit in plaatsing en oriëntatie en kan het ingekleurd worden. Met deze parameters in het achterhoofd zijn we begonnen met ontwerpen met reeds beschikbare lichtgewicht PV-modules die een 25% lagere CO2-voetafdruk hebben, 50% gewicht besparen en 100% recyclebaar zijn en in de toekomst op gebogen oppervlakken kunnen worden gebruikt.

Tussen Montfoort en IJsselstein wordt op minimaal 240 ha voer verbouwd. Om 35-45 gigawatt per uur op te wekken hebben we maar 50 ha zonnepanelen nodig. Stel dat de kavels voor 1/05 bedekt zijn met zonnepanelen, dan voldoen wij aan de vraag van de gemeente IJsselstein.

Lichtgewicht en recyclebaar

Wij zijn van mening dat de nieuwe lichtgewicht, recyclebare PV-modules die uit ons onderzoek zijn voortgekomen bij uitstek geschikt zijn voor de Solar Beetle. Momenteel worden ze voorbereid op grootschalige productie. Het basispaneel van 2×1 meter weegt tien kilogram. Het schild van de Zonnekever is gemaakt van recyclebaar plastic en kan gevuld worden met water voor extra gewicht. De kevers zijn stapelbaar en kunnen in grotere aantallen verplaatst worden. Een Zonnekever weegt in totaal ongeveer 25 kilogram. De Zonnekevers bevinden zich op land dat moet settelen. Denk aan de weide na beweiding of een perceel na de vruchtwisseling.

Zonnekevers zorgen voor een gevarieerder, natuurlijker en gezonder landschap als decor voor recreatie. De zonnekever bestaat uit een pantser met geïntegreerde zonnepanelen. De oppervlakte bedraagt 4m2. Het rendement is ongeveer 90% vergeleken met het standaard zwarte paneel.

De zonnekever wordt op zijn plaats verankerd door hem met water te vullen. Tenslotte is de zonnekever gemaakt van bioplastic, en dus 100% herbruikbaar nadat het werk is gedaan. De zonnekevers kunnen in elke gewenste kleur gemaakt worden, zodat ze de landschapsbeleving voor de vakantieganger versterken. Onze dijkkevers zijn tweekleurig. De kleur verandert door erlangs te bewegen. Voor de voorbijganger is dit leuk, de heenweg is anders dan de terugweg. En van dichtbij is het een intrigerende reeks kleurenpixels.

De zonnekever | energie opwekken in het landschap | Solarix
Zonnegevels in de slimste wijk van de wereld | Brainport Smart District | Solarix

Brainport Smart District

In Helmond is de ambitie om met Brainport Smart District de slimste wijk van de wereld te maken. Solarix zonnegevels zijn op een van de kavels voorgesteld.

Lees meer over dit project
Zonnegevel De Brugwachter Weert | Solarix

De Brugwachter

De stad van de toekomst met geïntegreerde zonnegevels. Vormgegeven in een voorstel van Buro Kade voor Weert.

Lees meer over dit project
Mat zwart zonnedak | Adyen | Solarix

Hoofdkantoor Adyen

Als onderdeel van verduurzaming van het Hoofdkantoor Adyen in Amsterdam heeft Solarix zonnedakpanelen ontwikkeld in een mat zwarte kleur.

Lees meer over dit project
Solar Design Collections | Zonnepanelen kleur gevel dak | Solar panel color facade roof | Solarix

Ongekend mooie designs voor een toekomst vol positieve energie

Solar design collecties

Hoeveel energie kan jouw gebouw opwekken?