Hoe werkt het
Vraag een SolarCheck aan

Het eerste vrijblijvende advies op een project met een inschatting hoeveel energie jouw gevel kan opwekken in een jaar.

Collecties
Bekijk alle kleuren en collecties

Een snoepwinkel van kleuren en mogelijkheden voor de gevel.

Buurtboost Optopper

Buurtboost Optopper

2022
Klant
Vorm
Locatie
Amsterdam
Type
Herontwikkeling
Vierkante meters actieve Solarix panelen
27 m2
Verwachte opbrengst
2.950 kWh per jaar

Het project

In 2021 ontving Solarix uit handen van Daan van der Vorm de PROVADA Proptech Award. Een jaar verder is de eerste samenwerking een feit met de integratie van design zonnepanelen in de modulaire duurzame woonoplossing: de BuurtBoost Optopper. 

In februari 2022 sloeg BuurtBoost de handen ineen met BurtonHamfelt Urban ArchitectureDAT Bouwsystemen, Smart2Prefab, The Urban Jungle Project en Solarix. In drie maanden tijd ontwikkelden zij een volledig prototype, geschikt voor het optoppen van bestaand vastgoed.

“Woningcorporaties en gemeenten weten wat hen te doen staat: aanpakken, doorpakken en het woningaanbod in hoog tempo uitbreiden met betaalbare, duurzame en aantrekkelijke woningen, en zo de buurt een ‘boost’ geven. De Optopper is een van de unieke producten van BuurtBoost binnen onze integrale aanpak die hiervoor een oplossing bieden.”

Mariette BroesterhuizenStrategisch Manager BuurtBoost
`

Geschatte jaarlijkse CO2-reductie van gevel Optopper

Wekt naar verwachting 2,950 kWh per jaar op | Gelijk aan de opname van 94 bomen.
2200
kg / CO2 per jaar
`
Design zonnepanelen | Optopper Buurtboost | Solarix

Solarix zonnegevel

De Solarix zonnepanelen zijn in de gevel van de Optopper verwerkt, waarmee de kleine woning voldoende energie opwekt om energieneutraal te zijn. Op de daken kunnen nog extra zonnepanelen of een groendak geplaatst worden. De panelen maken onderdeel uit van een schuin geplaatst overstek waarbij de hoekpanelen dummy's zijn met dezelfde uitstraling. De Solarix panelen uit de grijze Dot collectie hebben een chique uitstraling en passen perfect bij het hout en de kozijnen. 

In dit project is een standaard maatvoering gebruikt, die past bij de geprefabriceerde woningen. Hiermee is een betaalbare duurzame woning ontwikkeld. 

Hoekoplossingen maatwerk zonnepanelen voor gevels | Solarox
Optopper Buurtboost voor Sluishuis IJburg | Solarix

Proces

Opdrachtgever Vorm heeft een aantal partijen bijeen gebracht om een prefab concept uit te denken en uit te werken dat uiteindelijk betaalbaar opgeschaald kan worden. Solarix levert de panelen en het montagesysteem in een standaard uitvoering zodat deze altijd goed geïntegreerd kunnen worden binnen het Optopper concept.

Opdrachtgever: Vorm

Project realisatie team: Vorm, DAT Bouwsystemen, Solarix

Bouw proces Optopper
/
/
/
/

Lees meer over de BuurtBoost Optopper

Wat is de BuurtBoost Optopper?

Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de Optopper. Een prefab volwaardig woonappartement, volledig vervaardigd uit duurzaam geproduceerd hout, voorzien van prefab badkamer en toilet. De Optopper voorziet in sneltreinvaart in meer betaalbare woningen, toepasbaar op bijna ieder (naoorlogs) flatgebouw. De Optopper is ontwikkeld als een flexibel woonproduct, voor toepassing in grote aantallen, voor diverse doelgroepen en volgens een standaard methodiek.
“De woningnood in ons land neemt problematische vormen aan. Het vinden van een woning is voor veel mensen bijna onmogelijk”, vertelt Mariette Broesterhuizen, Strategisch Manager BuurtBoost. “Woningcorporaties en gemeenten weten wat hen te doen staat: aanpakken, doorpakken en het woningaanbod in hoog tempo uitbreiden met betaalbare, duurzame en aantrekkelijke woningen, en zo de buurt een ‘boost’ geven. De Optopper is een van de unieke producten van BuurtBoost binnen onze integrale aanpak die hiervoor een oplossing bieden.”

Duurzaam en natuurinclusief

De Optopper wordt prefab gefabriceerd uit duurzaam geproduceerd hout door DAT Bouwsystemen, de houtfabriek van VORM. De modulaire woningen zijn bij levering voorzien van een prefab badkamer en toilet van Smart2Prefab – ook een initiatief van VORM – en worden voorzien van een gevel van zonnepanelen door Solarix. The Urban Jungle Project voorziet de Optopper van een groene daktuin, waar plaats is voor vogels, bijen, rupsen en andere insecten.

Solar design gevel panelen in Optopper

In de gevel van de Optopper zijn Solarix panelen verwerkt. Afhankelijk van het type woning is er tussen de 14 m2 en 26 m2 actieve gevelzonnepanelen geïnstalleerd. Elke woning is afgewerkt met bijpassende dummy hoekpanelen op maat. De woningen hebben een gemiddelde opwek van 1800 kWh, en voldoet aan het verbruik van een standaard tussenwoning. Het energielabel van de woning is daardoor een schitterende A++++; de zuinigste en groenste score. Met de opgewekte energie bespaart een bewoner omgerekend tussen de € 1080 – € 1900 per jaar op de energierekening. Door energie op te wekken in de gevel biedt de ruimte op het dak weer andere mogelijkheden om verder te verduurzamen; bijvoorbeeld met een groen dak.

Solarix panelen dragen niet alleen bij in de energieopwekking van de woning, maar ook aan de doelstelling van BuurtBoost gericht op esthetische opwaardering van bestaande wijken. Voor de Optopper is een keuze gemaakt voor ontwerpen uit de Dot Collectie: een melange van grijstinten met een dieptewerking van veraf én dichtbij. De grijstinten sluiten aan bij de wens van de architect voor een rustige ingetogen kleur die aansluit bij de antraciet kleuren in het exterieur van de woning.

Wij zijn trots op het resultaat en de mooie samenwerking. De BuurtBoost Optopper met geïntegreerde Solarix gevelzonnepanelen is weer een grootse stap voorwaarts naar mooie en efficiënte steden.

Zonnegevel BuurtBoost Optopper | Solarix
Zonnegevel Hoofdkantoor DSM Maastricht | Solarix

Hoofdkantoor DSM-Firmenich

In het nieuwe hoofdkantoor van DSM worden zonnepanelen geïntegreerd in repeterende elementen in de gevel.

Lees meer over dit project
Gevel Hoofdkantoor Kuijpers voor renovatie | Solarix

Hoofdkantoor Kuijpers

Het kantoorgebouw van ingenieursbureau Kuijpers heeft een primeur. Dit is het eerste gebouw in de wereld waarbij in de gevel Solar Design in 2018 al is toegepast.

Lees meer over dit project
Zonnegevel De Brugwachter Weert | Solarix

De Brugwachter

De stad van de toekomst met geïntegreerde zonnegevels. Vormgegeven in een voorstel van Buro Kade voor Weert.

Lees meer over dit project
Solar Design Collections | Zonnepanelen kleur gevel dak | Solar panel color facade roof | Solarix

Ongekend mooie designs voor een toekomst vol positieve energie

Solar design collecties

Hoeveel energie kan jouw gebouw opwekken?