Hoe werkt het
Vraag een SolarCheck aan

Het eerste vrijblijvende advies op een project met een inschatting hoeveel energie jouw gevel kan opwekken in een jaar.

Collecties
Bekijk alle kleuren en collecties

Een snoepwinkel van kleuren en mogelijkheden voor de gevel.

Ontdek specifieke kleuren

Chili maakt zonnepanelen efficiënter

Chili in zonnepanelen | Nieuwsbericht | Solarix

Ongeloofwaardig? Echt niet! Volgens Change Inc. blijkt uit onderzoek namelijk dat zonnepanelen tien procent beter werken als het werkzame bestanddeel van dit keuken ingrediënt gemengd wordt met de kristallen voor zonnecellen.

Uit Chinees-Zweeds onderzoek blijkt zelfs dat de efficiëntie waarmee zonnecellen zonlicht in stroom omzetten door capsaïcine uit pepers met maar liefst tien procent toeneemt. En dat alleen door een snuf chili! Goed om te weten is dat het bij de geteste zonnepanelen gebruik is gemaakt van Perovskiet zonnecellen. Deze kristallen hebben in theorie een hogere opbrengst dan de meest gebruikte siliciumcellen.

Waarom Perovskiet zonnecellen?

Perovskiet zonnecellen zijn makkelijker te maken, omdat het gemaakt wordt door “een vloeibaar kristalmengsel uit te storten” (Change Inc.). Echter neemt de kwetsbaarheid hierdoor wel toe, waardoor het minder bestendig is tegen regen en zon. Op lange termijn kan het daarom resulteren in een afname van de efficiëntie.

Meng je het Perovskiet-mengsel echter met lood en 0,1 procent capsaïcine uit pepers dan neemt de efficiëntie toe met 2%!  Volgens het onderzoek heeft dit te maken met de elektrische eigenschappen van capsaïcine die ervoor zorgen dat er contact is tussen de verschillende lagen kristal en daardoor elektronen beter door het materiaal stromen.

Waarom hebben alle zonnepanelen dan geen ‘spice’?

Ondanks deze positieve resultaten, heeft waarschijnlijk niet elke zonnecel baat bij capsaïcine. Er is nu enkel getest bij een minder gebruikte én minder milieuvriendelijke Perovskiet zonnecel. Hoe capsaïcine als natuurlijk materiaal werkt voor Perovskiet zonnecellen die wél milieuvriendelijk zijn, is nog onbekend.

Uit onderzoek moet nog blijken of deze natuurlijke manier van het verbeteren van zonnecellen stabieler gemaakt kan worden voor commerciële toepassingen. Wij houden deze ontwikkeling in ieder geval nauwlettend in de gaten en kijken uit naar een rode Dot zonnepaneel met een beetje spice!

Oscar van de Voort | Lead product developer | Solarix

Over Oscar van der Voort

Deze blog kwam tot stand met input van Oscar van der Voort. Als Lead Product Developer bij Solarix houdt hij zich bezig met de laatste ontwikkelingen in de BIPV-markt. Oscar leidt de productontwikkeling met oog voor detail en een passie voor duurzaamheid en innovatie.
Lees meer over Oscar en ons team