Zonnegevel en batterij-opslag als oplossing voor netcongestie
Eens te meer legt netcongestie flinke druk op menig bouwproject. Veel energieoplossingen worden daarom nu versneld. Een batterijopslag en een zonnegevel zijn twee afzonderlijke oplossingen, maar kunnen ook gecombineerd worden voor een optimaal resultaat. Het biedt een uitkomst totdat het stroomnet weer uitgebreid is en daarna ook meer energiezekerheid. Maar hoe? Het geveloppervlak vormt, naast het dak, daarin een belangrijke schakel. Met unieke voordelen in relatie tot netcongestie.
Solarix en SolarNRG leggen je uit hoe. We delen onze ervaring, geven je tips en leggen uit waarom de zonnegevel in combinatie met batterij opslag nu en straks een belangrijke oplossing vormt tegen netcongestie.


De zonnegevel als oplossing voor netcongestie, 4 redenen waarom:
1. Gebalanceerde opwekking, ook in de winter: Gevelpanelen worden meestal op zuid- of zuidwestgerichte gevels geplaatst, waar ze – vooral in de wintermaanden – extra rendement kunnen leveren. Omdat de zon dan lager staat, kan de gevel juist dan veel opwekken. Waar dakpanelen vooral in de zomer pieken, leveren gevelpanelen juist ook in de koudere maanden bruikbare energie, precies wanneer de energiebehoefte vaak hoger is. Dit zorgt voor een meer gebalanceerde opwekking over het hele jaar.
2. Beperking van de piek, gunstige dagspreiding: Daarnaast leveren zonnegevels ook een gunstigere spreiding van de opwek over de dag. Dakpanelen wekken bij zonlicht de hele dag stroom op, maar zijn het meest effectief rond het middaguur, wanneer de zon hoog staat. Gevelpanelen daarentegen wekken al energie op bij een lage zonnestand, dus eerder op de dag en juist ook aan het einde van de middag. Precies op die momenten is de energievraag in huishoudens en bedrijven vaak het hoogst — denk aan het opstarten van installaties, koken of opladen. Hierdoor sluiten zonnegevels beter aan op het dagelijkse energieverbruik en beperken ze de teruglevering tijdens piekmomenten op het net, wat bijdraagt aan de oplossing voor netcongestie.
3. Complementair energiesysteem: Eén van de grote uitdagingen voor huishoudens en bedrijven met zonnepanelen is het terugleveren van stroom aan het net. Bij veel opwek op zonnige dagen ontstaat er overbelasting van het elektriciteitsnet. Gevelpanelen kunnen dit probleem deels verlichten. Door hun complementariteit met dakpanelen dragen ze bij aan een stabielere energieproductie over de hele dag en seizoenen heen, wat de afhankelijkheid van het net vermindert en het risico op gridstress verkleint.
4. Naar een onafhankelijk systeem: Bovendien maakt de opkomst van thuis-, en industriële batterijen en slimme energiebeheersystemen het steeds makkelijker om opgewekte stroom zelf te gebruiken, te bufferen of tijdelijk op te slaan. In combinatie met gevelzonnepanelen ontstaat zo een veerkrachtig systeem dat minder afhankelijk is van externe energiebronnen én het overbelaste net, en dus minder gevoelig is voor netcongestie. Natuurlijk is deze energie ook te delen met anderen. Zeker waar het stroomverbruik complementair is, bijvoorbeeld tussen verschillende bedrijven, draagt de ‘zonnegevel’ bij aan een off grid energiesysteem.
Het gevolg? Lagere energielasten en terugleverkosten, continuïteit van duurzame energie en een hogere duurzame waardeontwikkeling van je pand.
Onze ervaringen in relatie tot netcongestie, 3 tips:
Zonnepanelen op daken zijn inmiddels goed geïntegreerd in Nederland. Een nieuwe innovatieve, duurzame én esthetische oplossing die in opkomst is, is het benutten van de gevel voor zonne-energie. Daarbij houden we rekening met belangrijke aspecten zoals warmteafvoer en onderhoud. Een zonnegevel warmt sneller op dan een dak, doordat er minder natuurlijke ventilatie aanwezig is. Daarom zorgen wij bij de installatie altijd voor voldoende ruimte achter de panelen. Zo kan de warmte goed weg, blijven de panelen efficiënter werken en verlengen we de levensduur van het systeem. Net als bij traditionele PV-installaties kan een zonnegevel in serie- of parallelschakeling worden aangesloten. Welke techniek het best past, hangt af van factoren zoals de positie van de gevel, eventuele schaduw en esthetische wensen. Wij adviseren hierin altijd maatwerk voor jouw specifieke situatie. Afhankelijk van jouw wensen selecteren we een bijpassende omvormer, bij voorkeur met een lage opstartspanning. Een gevelinstallatie ontvangt immers minder zonlicht in de wintermaanden, maar ook dan willen we dat het systeem optimaal blijft functioneren. Hoewel zonnepanelen weinig onderhoud vereisen, is gevelmontage vaak minder makkelijk bereikbaar. Daarom is het extra belangrijk om een goed werkend monitoringsysteem te hebben. Met online monitoring worden eventuele afwijkingen snel opgemerkt, zodat we snel kunnen ingrijpen en de installatie optimaal blijft presteren.
De energietransitie vraagt om slimme oplossingen – zeker bij grotere gebouwen zoals bedrijfspanden, appartementencomplexen en instellingen. Eén van die oplossingen is een batterijopslag: een systeem waarmee opgewekte zonne-energie lokaal opgeslagen kan worden voor later gebruik. Maar wanneer is zo’n systeem interessant, en wat moet je als gebouweigenaar of beheerder van tevoren weten? Dat is van verschillende factoren afhankelijk. Allereerst kijken we naar het verbruikspatroon. Heeft het gebouw een hoog avondverbruik nadat de panelen zijn afgeschakeld? Dan is een batterij een goede keuze! Het teveel aan energie dat overdag wordt opgewekt wordt opgeslagen, zodat je dit bijvoorbeeld in de avond weer kunt gebruiken. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheden tot installatie. Een batterij vraagt om voldoende ruimte en moet op een brandveilige manier geplaatst worden. Hier hangen regels aan vast. De batterij moet goed passen binnen het eventueel reeds bestaande elektrotechnische systeem. Onder de streep moet het systeem ook financieel rendabel zijn. Batterijen zijn nog altijd een flinke investering. Of deze investering het waard is hangt af van verschillende factoren zoals energieprijzen, netkosten, subsidies en fiscale regelingen.
Zonnepanelen zijn allang niet meer alleen functioneel, met zonnegevels worden ze ook onderdeel van het ontwerp. Maar om tot een succesvol en esthetisch eindresultaat te komen, is tijdige integratie in het ontwerpproces cruciaal. Wij merken in de praktijk: hoe eerder we betrokken worden, hoe beter het eindresultaat – technisch én visueel. Zonnepanelen als gevelbekleding bieden ontzettend veel keuzemogelijkheden. Denk aan kleuren, patronen en zelfs reliëf. Als we vroeg in het ontwerp worden betrokken, kan Solarix helpen de juiste balans te vinden tussen uitstraling en opbrengst, alvorens SolarNRG het gekozen ontwerp technisch zal engineren. Denk aan zaken als bevestiging, kabelwegen, omvormerkeuze en bereikbaarheid. Deze technische eisen hebben invloed op het gevelontwerp en zijn makkelijker
Blik op de toekomst:
De urgentie rondom netcongestie – oftewel gridstress – wordt met de dag groter. Recent waarschuwde netbeheerder Alliander dat ruim één op de drie nieuwbouwprojecten in Noord-Holland vertraging oploopt door overbelasting van het stroomnet [NOS, 2024]. Vergelijkbare knelpunten spelen in heel Nederland, en zelfs breder in Europa. Maatregelen zoals batterijopslag en piekshaving zijn waardevol, maar er zijn meer oplossingen voor een duurzame toekomst.
Oplossingen als de zonnegevel zijn dan ook niet langer een ‘nice to have’, maar een onmisbare schakel in de energietransitie. Ze bieden een slimme, esthetische én effectieve manier om duurzame energie op te wekken op plekken waar daken niet toereikend zijn, of waar netverzwaring op zich laat wachten vanwege aanhoudende netcongestie. Bovendien dragen ze bij aan een betere spreiding van de opwek door het jaar én de dag heen, wat direct bijdraagt aan verlichting van het net en verlaging van energiekosten.En dat alles met behoud van ontwerpkwaliteit.
Nieuwsgierig naar wat een zonnegevel of batterijopslag voor jouw project kan betekenen? Neem vandaag nog contact met ons op.

