‘The Butterfly Effect’ – een ultralicht web over de snelweg
In het kader van de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ ontwikkelde Studio Solarix samen met VenhoevenCS en DS Landschapsarchitecten een verrassend voorstel! Kijk mee met ‘The Butterfly Effect’ waarin het opwekken van schone energie op een vindingrijk en mooie manier centraal staat. Daarnaast wordt het gecombineerd met het herstellen van verbindingen in de natuur en het beperken van geluidshinder.
De Design Challenge is georganiseerd door Kunstloc Brabant, Staatsbosbeheer en Het Groene Woud en haakt in op het feit dat duurzaamheid een steeds grotere rol in onze westerse samenleving speelt. Studio Solarix ontwierp dus samen met het multidisciplinaire team van VenHoevenCS en DS Landschapsarchitecten “The Butterfly Effect”.
Het ontwerp is in feite een ultralicht web over de snelweg, maar is niet alleen ontworpen voor de challenge-locatie aan de A67 ter hoogte van de Strabrechtse heide; het is tevens wereldwijd toepasbaar op infrastructuur. Het ontwerp versterkt lokale ecosystemen op kleine schaal en heeft ook nog eens impact op een grootschalige aanpak van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Dit principe kan in feite dus met elke wegennet gebruikt worden.
De ‘kleine beestjes’ als uitgangspunt
Samen met VenhoevenCS en DS Landschapsarchitecten hebben wij onze gezamenlijke expertise, gedrevenheid en creativiteit ingezet om een duurzame én haalbare duurzame toekomst neer te zetten. Het is voor de aanpak van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies namelijk erg belangrijk om ook natuur inclusiviteit mee te nemen, want ‘alle kleine bee(s)tjes tellen mee’.
Kleine beestjes als insecten zijn namelijk essentieel in de natuur. Wist je dat 85% van ons voedsel van hun bestuiving afhankelijk is? Een overspanning over de snelweg ter hoogte van de boomtoppen helpt in een veilige oversteek voor deze kleine beestjes. Op deze manier herstellen we belangrijke verbindingen in de natuur in ons design.
‘Een snelweg vormt een enorme barrière in insectenbiotopen, de insecten overleven de wervelingen niet. Vlinders en andere kleine beestjes durven bijvoorbeeld de snelweg pas over te steken als er een file staat’
‘Twee vliegen in één klap’
Waar ons hart nog sneller van gaat kloppen is het feit dat de overspanning over de weg een enorm oppervlakte is waaruit schone energie kan worden opgewekt, precies in lijn met de duurzaamheidsvisie van Studio Solarix. Het lichte ‘web’ met honingraatstructuur kan worden gevuld met materialen die zonne-energie opwekken. Het is daarnaast ook modulair ontworpen zodat het kan groeien en evolueren met technische innovaties. Door de ruimte boven de weg zodanig dubbel te gebruiken, gaat er ook nog eens minder landschap verloren.
Geen zonnepaneelvelden die zorgen voor biodiversiteitsverlies, maar een ‘web over de weg’ die bijdraagt aan natuurlijke verbindingen én de opwekking van schone energie.
‘Door deelname aan deze design challenge en de creatieve samenwerking is het belang van het behoud van biodiversiteit voor mij duidelijker geworden. Waar wij als bedrijf vooral bezig waren met duurzaamheid, esthetiek en circulariteit is daar nu biodiversiteit bij gekomen.’ – Reinier Bosch – Studio Solarix
Natuurlijke geluidsbarrière
Om te zorgen dat de natuurlijke verbinding centraal blijft staan in het ontwerp, is er ook gekozen voor een simpele maar doeltreffende geluidswering. De ontworpen overspanning zorgt namelijk niet alleen voor zonne-energie, maar ook dat stikstof en fijnstof in de bodem terecht komen. Hierdoor verrijkt de grond langs de weg en kunnen er bomen groeien. Zo’n forse bosstrook vermindert namelijk het geluid in het achterliggende natuurgebied. In andere woorden, een natuurlijke oplossing als geluidsbarrière.
Betoverend als een vlinder
Bij Studio Solarix vinden we het belangrijk dat onze duurzaamheid oplossingen, niet alleen energieopbrengsten bieden, maar er ook nog eens esthetisch er mooi uitzien. We vonden dit dan ook zeer belangrijk in het voorstel van ‘The Butterfly Effect’.
De mooie schaduw patronen en variaties in kleuren en materialen zorgen daarom voor een bijzondere ervaring tijdens het rijden. Net zoals je betoverd kan worden door de kleuren en patronen van een vlinder, is dit ontwerp functioneel én heeft een mooi design. Het ‘web’ kan het toonbeeld worden van hoe we met de natuur om zouden moeten gaan en verbindingen behouden in plaats van verliezen.
‘Dit ontwerp geeft een esthetische beleving die refereert aan insectenvleugels, spinnen en vlinders’
Al met al, geeft ‘The Butterfly Effect’ een origineel en eigentijds antwoord op de centrale vraag van de design challenge: “Hoe kunnen we een geluidswerend ontwerp maken, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan de omringende natuur en ook de verbeelding wordt aangesproken? Schone energie wordt met de overspanning opgewerkt, de bosstrook fungeert als natuurlijke geluidsbarrière en het volledige design spreekt met de kleurvariaties en schaduwdansen tot de verbeelding. Net zoals de vlinder.
Meer weten over de design challenge ‘Onze Energie, Ons Landschap’? Bekijk de website van Kunstloc Brabant.