Hoe werkt het
Vraag een SolarCheck aan

Het eerste vrijblijvende advies op een project met een inschatting hoeveel energie jouw gevel kan opwekken in een jaar.

Kleur
Gekleurde zonnepanelen

Laat je inspireren door de veelzijdige mogelijkheden

Collecties
Bekijk alle kleuren en collecties

Een snoepwinkel van kleuren en mogelijkheden voor de gevel.

De impact van de BENG maatregelen

De impact van de BENG maatregelen | Nieuwsbericht | Solarix

Wat betekenen de nieuwe BENG maatregelen voor gebouwen en steden? Vanaf 1 januari 2021 dienen alle vergunningsaanvragen van nieuwbouwprojecten aan de eisen van deze Bijna Energie Neutrale Gebouwen (Beng) te voldoen.

Bijna Energie Neutrale Gebouwen

Klimaatverandering is steeds meer aanwezig in het nieuws en ook in de bouw en bij projectontwikkeling. De bouw is wereldwijd verantwoordelijk voor 39% van alle Co2 emissies terwijl operationele emissies (van energie die wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen, koelen en verlichten) goed zijn voor 28%. 

Door de introductie van de BENG maatregelen hoopt Nederland een serieuze stap te nemen in het reduceren van de impact op de klimaatverandering. 

BENG oplossing

De productie van duurzame energie wordt steeds meer een uitdaging door de sterke verdichting van onze steden. Gebouwen worden steeds hoger en het aantal vierkante meters dakoppervlak voor traditionele zonnepanelen zijn beperkt beschikbaar om te kunnen voldoen aan de lokale energievraag. Gelukkig komt er met de hoogte van de gebouwen een aantrekkelijke optie beschikbaar waarmee je aan de regelgeving op het gebied van hernieuwbare energie kunt voldoen: gevels!

PV gevels leveren in vergelijking met dakpanelen relatief meer energie op in de winter, herfst en lente. Juist in deze seizoenen draait de energieproductie overuren door het gebruik van warmte. Ook produceren PV gevels meer energie in de vroege en late uren van de dag wanneer de zon laag staat en laat dit nou juist het moment zijn wanneer je de energie het meeste nodig hebt. Dit betekent dat een PV gevel aanvullend kan zijn op een potentieel dak systeem.

Waarom zonnepanelen van Studio Solarix?

Het is duidelijk dat het integreren van zonnepanelen in de gevels in opkomst is als een zeer rendabele optie om energieneutraliteit te bereiken. Bij Studio Solarix geloven we er echter niet in dat dit moet resulteren in een mindere esthetiek van onze steden. PV gevels moeten geen synoniem worden voor de zogeheten donkere glazen stad zonder identiteit en schoonheid. Wij produceren zonnepanelen die efficiënt werken en er mooi uitzien.

De modulaire gevelsystemen van Studio Solarix kunnen namelijk actieve zonnepanelen combineren met niet-actieve panelen van andere materialen (welke weer afhankelijk zijn van het ontwerpdoel). Beide panelen kunnen uitgebreid worden aangepast naar wens met kleuren, patronen en LED verlichting. Op deze manier kunnen we toekomstige gebouwen duurzaam én inspirerend maken!

Ben je de impact van de BENG maatregelen nog aan het uitvogelen of ben je geïnteresseerd in het combineren van design met hernieuwbare gevel- energie, neem dan contact met ons op!

Wat zijn de BENG maatregelen?

De maatregelen stellen de voorwaarde dat vanaf 2020 elk nieuw gebouw in Nederland ontworpen moet worden met een strenge drie-stappen-strategie:

  • Een nieuw gebouw moet goed ontworpen zijn met een een sterk geïsoleerde en luchtdichte bouwschil. (BENG 1)

  • Alle overblijvende primaire energievoorzieningen voor verhitting, koeling, licht en energie voor alle dagelijkse elektrische apparaten moeten efficiënt worden voorzien. Om dit te bewerkstelligen zijn efficiënte elektrische, mechanische en hydraulische voorzieningen nodig. (BENG 2)

  • Als het gebouw efficiënt is gemaakt door middel van bovenstaande stappen, moet het gebouw energieneutraal worden door middel van lokale productie van hernieuwbare energie door middel van biomassa, wind en natuurlijk zonnepanelen. (BENG 3).

Er zijn gedegen middelen om aan de BENG maatregelen te voldoen en deze te realiseren voor woonhuizen, zoals isolatie toepassen, het gebruik van warmtepompen in plaats van gas boilers, dubbele of driedubbele glazen ruiten, en het toevoegen van zonnepanelen op het dak of op gevels.