Hoe werkt het
Vraag een SolarCheck aan

Het eerste vrijblijvende advies op een project met een inschatting hoeveel energie jouw gevel kan opwekken in een jaar.

Collecties
Bekijk alle kleuren en collecties

Een snoepwinkel van kleuren en mogelijkheden voor de gevel.

Strengere BENG-eisen in Amsterdam

Solar design  | Nieuwsbericht | Solarix

Wat zijn deze vernieuwde eisen en hoe kan Studio Solarix hierin ondersteunen met design zonnepanelen? Sinds 1 januari 2021 wordt de energieprestatie van nieuwbouw bij vergunningverlening bepaald door de nieuwe landelijke BENG-eisen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). De Gemeente Amsterdam gaat in juli 2021 echter nog een stapje verder en voert strengere regels in.

Afgelopen zomer kondigde de gemeente Amsterdam al aan af te willen wijken van de landelijke BENG-eisen. BENG wordt ingevoerd ter vervanging van de EPC. Daarbij maakt één EPC-getal plaats voor drie BENG-indicatoren, die beter het reële energiegebruik aangeven. Amsterdam gaat deze indicatoren nog scherper maken om nieuwbouw zo energiezuinig mogelijk te maken. De BENG onderscheidt zich op 3 maatregelen, namelijk: energiebehoefte (BANG1), primair energieverbruik (BANG 2) en hernieuwbare energie (BANG 3). De collectie van Studio Solarix helpt gebouwen met het opwekken van hernieuwde energie wat aansluit bij BENG-3.

In lijn met hun strenger EPC-beleid
Begin 2020 heeft Amsterdam een routekaart gepubliceerd. In 2050 wil de gemeente klimaatneutraal zijn. Met deze routekaart zet Amsterdam haar lijn van energieneutraal bouwen voort. Volgens hen is de eigen aangescherpte BENG beter in lijn met de huidige en al strengere Amsterdamse EPC van 0,2, landelijk is dit 0,4. Het beleid is op zijn vroegst van kracht in juli 2021. Amsterdam is dichtbevolkt en er worden daarom veel appartementen gebouwd. Appartementencomplexen hebben vaak beperkt plek voor zonnepanelen, vanwege hun dakoppervlakte. Met de Solar Design gevels van Studio Solarix kunnen we dat probleem eenvoudig wegnemen door de gevels te voorzien van design zonnepanelen en daarmee bouwen we aan een duurzaam Amsterdam.

Oplossing Studio Solarix
Het is duidelijk dat het integreren van zonnepanelen in de gevels een must is om aan de regel van BENG-3: hernieuwde energie, te voldoen. Het is een zeer rendabele optie om energieneutraliteit te bereiken. Bij Studio Solarix geloven we er echter niet in dat dit moet leiden tot een mindere esthetiek van steden. Daarom bieden wij PV gevels aan, welke in vergelijking met dakpanelen relatief meer energie opleveren in de winter, herfst en lente.

Het mooiste hieraan? De modulaire gevelsystemen van Studio Solarix kunnen namelijk actieve zonnepanelen combineren met niet-actieve panelen van andere materialen (welke weer afhankelijk zijn van het ontwerpdoel). Beide panelen kunnen uitgebreid worden aangepast naar wens met kleuren, patronen en LED-verlichting. Op deze manier kunnen wij ontwikkelaars in Amsterdam bijstaan bij de strengere BENG eisen. Samen bouwen we aan een duurzamere toekomst!

Wil je precies weten wat de BENG maatregelen inhouden? Lees onze vorige blog: De impact van de BENG maatregelen

Meer weten over de verstrengde maatregelen van Amsterdam? Lees verder op de website van gemeente Amsterdam

Energieneurtaal wonen met zonnepanelen op de gevel  | Nieuwsbericht | Solarix